Arbetsmiljöverkets bestämmelser ang motorsåg och röjsåg

I december 2012 kom de nya bestämmelserna angående hantering av motorsåg och röjsåg AFS:2012-01.

Har jag tillstånd att fälla på kommunens mark?

Ett träd som skapar skugga i trädgården och skymmer solen. Kottar, löv, bär och kvistar som faller ner på tomten och måste rensas bort i tid och otid. Känns det kanske igen? Står träden på din tomt har du all rätt att hugga ner dem om de inte är skyddade, men om de skulle tillhöra kommunen och stå på deras mark får du helt enkelt stå ut. Skulle du fälla träd på kommunens mark ändå, utan tillstånd, så kan det bli en dyr historia.

Att fälla träd på kommunens mark brukar det generellt finnas restriktioner kring, det är ju trots allt deras egendom och träden har en viktig funktion. Tänk om din granne hade kommit in i din trädgård och fällt några av dina träd? Det hade varken varit roligt eller lagligt och precis så är det med kommunens träd. Du kan helt enkelt se på kommunen som din granne.

Finns det verkligen ingen möjlighet att fälla träd på kommunens mark?

Precis som med en granne kan du prata med kommunen om att fälla träden. I de flesta fall kan du ansöka om att fälla träd på kommunens mark via blanketter som ofta finns tillgängliga på deras hemsidor. Vänd dig till din kommun om du har problem med ett av deras träd. I värsta fall blir du nekad och får leva med trädet.

Generellt kan det vara svårt att gå igenom din ansökan om du vill fälla träd på kommunens mark på grund av följande anledningar:

  • Missnöje för att trädet skuggar fastighet, skymmer solen eller utsikten
  • Det faller ner kottar, barr, löv, kvistar, frukt, honungsdagg eller fågelspillning på din tomt
  • Trädet hindrar signal till TV-mottagare eller liknande
  • Trädet inte ser snyggt ut

Skulle du mot all förmodan fälla träd på kommunens mark ändå så kan du få flera hundratusentals kronor i böter, så låt gärna bli och ansök om tillstånd istället. Det finns redan flera personer som har satt sig i klistret genom att fälla träd på kommunens mark.

Varför envisas kommunen med att ha kvar sina träd?

Träden fyller en stor funktion i samhället. De renar vår luft genom att binda damm och partiklar och de producerar även vårt syre, utan de hade vi alltså inte överlevt så länge.

För de som bor i tätbebyggda kommuner betyder träden ännu mer för den biologiska mångfalden. Både växter och djur är beroende av de stora träden som livsmiljö och för näring. Det har till och med stor betydelse för oss människor eftersom de har positiva effekter för den psykiska hälsan.

Att fälla träd på kommunens mark som är friska är antagligen inget som kommer godkännas. Ibland är de särskilt restriktiva med ekar och tallar. Även andra ädellövträd som ask, lönn eller lind brukar kommunen i regel vara försiktiga med.

Om du skulle få godkänt att fälla träd på kommunens mark kan du kontakta oss. Vi kommer ut på ett kostnadsfritt möte och ger sedan en offert för uppdraget.

Kontakta oss!

Ring oss eller skriv ett meddelande via formuläret gällande förfrågningar och intresse anmälan, så återkommer vi inom kort.